понедељак, 10. октобар 2011.

Na osnovu mnogih prica i objasnjenja uzetih iz razlicitih izvora danasnji moderni labrador nastao je iz starije rase poznate kao St. John's Newfoundland. Labrador retriveri ne dolaze sa Labradora vec sa Njufaundlenda, ali se ne zna tacno kako su tamo dospeli. Veruje se da su ga na obale Engleske doneli ribari koji su donosili bakalar sa Njufaundlenda, verovatno u Dorset. Labradori bivaju priznati prvo u Engleskoj, a onda i u ostalim zemljama.
Labrador je jedan od najboljih lovackih pasa, zbog urodjenog instikta za aportiranje. Ne samo da su dobri porteri, vec su prilagodjeni i vodenim aktivnostima.
Prvobitno predodredjen za donosenje divljaci, labrador se danas koristi i za plemenitije ciljeve.
U SAD je uvrscen u programe za pomoc hendikepiranim osobama, kao i za rehabilitaciju u bolnicama.
U Svajcarskoj i u skandinavskim zemljama zahvaljujuci izvanrednom njuhu ucestvuje u potrazi za osobama zatrpanim lavinama i u pronalazenju izgubljenih u planinama. Ali to nije sve, pokazalo se da se moze koristiti kao odlican vodic za slepe i dragocen pomagac policijskim ekipama u pronalazenju droge.
U Italiji postoji veoma dobro organizovano udruzenje, gde se ovi psi obucavaju za pomoc nepokretnim osobama.
Do sada nijedna rasa pasa nije naisla na toliku primenu u razlicitim oblastima kao ova rasa, tako da je labrador retriver izabran i za najinteligentnijeg psa milenijuma.
Labrador je cvrst, snazan pas jake gradje. Njegove slabine su jake i siroke, zadnji deo mocan i dobro razvijen.
Vrat je snazan, srednje duzine, grudni kos razvijen i sirok.
Inace labrador retriver je pravi i iskren covekov prijatelj, najsrecniji je kada svaki trenutak moze da podeli sa vama, a narocito sa decom.

1 коментар: